Едно от нещата, които бяха решени, е да се направи още една

...
Едно от нещата, които бяха решени, е да се направи още една
Коментари Харесай

Каракачанов изненадващо: Правим група на Специалните сили около София

„ Едно от нещата, които бяха решени, е да се направи още една група от армейските Специалните сили, на територията към София. Мисля, че беше направено много, но това не може да спре, то би трябвало да продължава “. Това сподели вицепремиерът и министърът на защитата Красимир Каракачанов пред публицисти след церемонията по честване на Празника на военните парашутисти на площад „ Народно заседание “, представен от  Каракачанов изясни, че специфичните сили са първите, които ще се наложи да реагират, в случай че някои се опита да сътвори война на територията на България.

" Има план за бронирани машини за битка с тероризма, който ще стартира да се извършва ", разгласи още той. От думите му стана ясно, че става дума за план за 50 млн.лв, който ще се извършва в България, където ще се създават и предпочитано машините. 

Министър Каракачанов акцентира, че в последните години се поставят старания за модернизирането и окомплектоването на специфичните сили. „ Беше направено командване, беше вдигнат рангът на командира на 68-а бригада, отделят се нужните средства, бяха направени поправки на полигона в с. Црънча. Тази година се отделиха още средства, има един план за бронирани машини за специфичните сили, които е утвърден и ще стартира да се извършва “, обясни той.

„ Винаги съм казвал, че споровете, които следим последните 50 години нямат нищо общо с стандартната война. Като започнете от войната във Виетнам, минете през войната в някогашна Югославия, минете през Сирия, Ирак и други места в света. Специалните сили са първите, които ще се наложи да реагират, в случай че някой се опита да сътвори сходна обстановка на територията на България. Или ако при осъществяване на задания на нашите Въоръжени сили, се наложи да се работи в тила на съперника. Последните години виждате, че се поставят старания за модернизирането и окомплектоването на специфичните сили. Беше направено командване, беше вдигнат рангът на командира на 68-а бригада, отделят се нужните средства, бяха направени поправки на полигона в с. Црънча. Тази година се отделиха още средства ", напомни Каракачанов. 

Ако брутният вътрешен артикул се забави до 2024 година, дефицитът в финансовите разноски за рационализация може да наложи или след 2024 година да се харчат над 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, с цел да се компенсира, или да бъде понижен броят на предпочитаните качества на армията от 38 на по-малко, обяви пред пък зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов.  

Ако пандемията засегне стопанската система до сериозна степен, някои оръжейни стратегии могат да се спрат и да се блокират, съобщи Атанас Запрянов. „ Това се е случвало в предишното. Държавата и нейното действие е преди всичко. Ние служим на страната.  Ние не желаеме да милитаризираме страната, да изхарчим бюджета й, и да колабира нейната стопанска система или обществени системи , обучение, опазване на здравето. Балансът би трябвало да се търси. “ В сезона за подготовка на бюджета на защитата за следващата година Атанас Запрянов посочи, че отпусканият бюджет следва логиката на националния проект за повишаване на разноските в защитата. „ Неприятното е от намаления растеж на брутния вътрешен артикул и даже процентите да ги следваме, може да се окаже, че наличните пари са по-малко, в сравнение с сме очаквали. “

Запитан ще порастват ли заплатите на военнослужещите, Атанас Запрянов удостовери, че „ това е планувано и от 1 януари фактически ще бъдат увеличени заплатите “.

Относно оповестената възможност за ускоряване на покупката на още 8 изтребители F-16 от САЩ, Запрянов разяснява: „ Самолетите, които ще бъдат създадени за Словакия и за България, са по специфичен модел, за натовски страни. И тук „ Лакхийд Мартин “ оферират, в случай че България реши да форсира тази доставка за след 2024 година, да се водят договаряния в тази посока. Мнението на министъра е, че в случай че бъдат доставени 8 самолета 2024-2025 година, само че ги плащаме до 2032 година, това в действителност би било зашеметяваща договорка, така като ще имаме техника, която ще разплащаме разсрочено в годините. България е в листата на страните, които употребяват преференция за разсрочено заплащане. Това е обстановката. Няма никакъв бюджет, който да е очакван, изтеглен, одобрен и надали не ние ще сключваме такава договорка “ , разяснява Запрянов. Това, че ще получим отговор на запитването за цени и наличия, не значи, че влизаме в договаряния, акцентира Атанас Запрянов. Американските правила за интернационалните военни продажби изискват изпращане на публично писмо-заявка за придобиване, уточни той. „ Такова писмо-заявка няма да бъде изпратено съгласно мен за мандата на това държавно управление, няма по какъв начин да бъде изпратено. “

Запрянов означи още, че военните не чакат втората партида от 8 изтребителя да бъде на по-висока цена от първата. 

Една от дилемите преди да приемем първите 8 самолета, е да изградим инфраструктурата, сподели още Атанас Запрянов. Предвижда се да бъдат вложени поетапно 300 милиона лв.. Висшето военно-въздушно учебно заведение би трябвало да образува сертифициран състав, с цел да образова водачите за новите самолети в България, добави Запрянов пред Националното радио.

ГЕРОИ-ПАРАШУТИСТИ

Военнослужещи от Съвместното командване на специфичните интервенции отдадоха почести пред паметника на героите-парашутисти на площад „ Народно заседание ” в символ на поклонение пред техния героизъм.  В тържествения обред, съпроводен с поднасяне на венци и цветя участваха президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на защитата Красимир Каракачанов и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската войска, представители на военно-патриотичните съюзи, ветерани и военни аташета. Командирът на взаимното командване на специфичните интервенции генерал-майор Явор Матеев произнесе тържествено слово.

На 18 октомври преди 76 години, по времето на Втората международна война, българските парашутисти получават своето бойно кръщение на считания за непревземаем връх Стражин. На днешния празник прекланяме глави пред героизма и достойните воински каузи на нашите прародители. Дата е оповестена за Ден на военния парашутист със заповед на военния министър от 1994 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР